Sirens met miauwende katten, oliebollen bezorgen met een drone, zonnepanelen op maanlicht en een aangespoelde onderzeeër. Dit zijn de beste 1 aprilgrappen in Drenthe en Groningen

April 1! Wat probeerde men je in Drenthe en Groningen dit jaar weer op de mouw te spelden? Een overzicht van clusteren die voorbij kwamen de afgelopen dagen.

‘Meow, meow! Meow, meow. Wie dit geluid hoort, moet volgens Dierenambulance Groningen snel aan de kant. De dierenredders gaan eindelijk auditieve en optische voorrangsignalen voeren. ,,Er zijn al maandenlang dierengeluiden vastgelegd. Wij hebben net als mensenambulances ook spoedgevallen, maar we mogen geen gebruik maken van regular sirenes”, vertelt manager André Nijdam met droge ogen in een filmpje op YouTube.

Sneeuwscooterrace

Het TT-circuit in Assen plaatst dinsdag 29 maart op Twitter dat er op 1 april een sneeuwscooterrace worden gehouden op het circuit. Na het nieuws van woensdag over de sneeuwval zullen Twitteraars het bijna serieus gaan nemen.

Waterdruk verlagen

De waterdruk verlagen wanneer iemand te lang doucht? Sikkom brengt deze week naar buiten dat de gemeente Groningen in samenwerking met Waterbedrijf Groningen de rem zet op lang douchen. Na 10 minuten douchen wordt automatisch de waterdruk sterk verminderd. Het zou komende vrijdag, April 1 due, ingaan. De maatregel wordt eerst uitgerold in de zuidelijke stadswijken van Groningen, waar volgens de data het langst wordt gedoucht. Snel daarna volgt de rest van de stad.

Oliebollen bezorgen met een drone

Oliebollen bestellen was nog nooit zo leuk, als je Speelman Oliebollen in Sappemeer moet geloven. ‘Na vele testvluchten is het vrijdag eindelijk zover. Innovatief als we zijn lanceren wij onze nieuwe service. Bestel via Instagram of Facebook oliebollen en krijg ze via een drone thuisbezorgd’, vertelt een woordvoerder van Speelman op Twitter.

Vuurwerk bekijken via een VR-bril

Het ouderwetse vuurwerk op de avond van Koningsdag behoort tot het verleden in Meppel. ‘Een broedend ooievaarspaar en andere bewoners van het park ondervinden teveel hinder van een vuurwerkshow’, meldt het Oranjecomité. ‘Geen knallen, geen gillende keukenmeiden, geen voor ooievaars schrikaanjagende felle kleuren, maar een digital show die waarschijnlijk ook in de smaak valt bij de ooievaars’, vertelt Vincent van Leth van het committee. Volgens de organisatie worden er een paar 100 shinen gratis beschikbaar gesteld. Wie naam en adres invult op de site, krijgt een grote knipoog te zien met daarboven 1 april.

Zonnepanelen op maanlicht

Remmelts Installatietechniek in Assen meldt op Twitter: ‘Trots! Morgen gaan wij een systeem met maanlichtpanelen opleveren. Dagblad van het Noorden from Asser Current zijn aanwezig bij het in bedrijf stellen.’ Maar zonnepanelen op maanlicht?

24/7 coaching

Fit.nl in Groningen introduces 24/7 coaching. De trainers staan ​​niet alleen 21 dagen naast je bij iedere hap die je binnenkrijgt, zelfs tijdens de sex zorgen ze voor condooms. ‘Soa’s en kinderen zijn niet bevorderlijk voor je gezondheid. De kosten voor het dieet: 25,000 euros.

Bluslaser met draadloos water

Waterdruk dat wordt omgezet naar een draadloos signaal. Brandweer Meppel start per 1 juni met een nieuwe blusmethode. ‘Door het gebruik van een kleine turbine in de bijbehorende aansluiting wordt de waterdruk omgezet in een draadloos signaal die de nieuwe straalpijp omzet in een zogenaamde ‘bluslaser’.’ De bluslaser heeft volgens de brandweer een ‘zeer indrukwekkend koelend vermogen met zo’n 600 liter water per minuut.’

Fans FC Emmen wil aartsrivaal Veendam terug in betaald voetbal

Supporters van FC Emmen willen Veendam terug hebben in het betaalde voetbal. Ze willen de handen ineenslaan om de aartsrivaal terug te laten keren. ‘Er zal veel voor nodig zijn om dit te realiseren maar iedereen is dan ook van plan om op allerlei manieren de handen uit de mouwen te steken. Het is nodig om dit te doen met z’n allen. De rivaliteit is onderschikt geworden ten opzichte van het verlies van deze mooie club. We gaan er alles aandoen om zoveel mogelijk geld in te zamelen’, aldus een woordvoerder van de supportersvereniging.

Een eigen handdoekje om de handen mee af te drug

De basisschooldirecteur van Achter de Brinken in Gasselte stuurt een bericht naar alle ouders met de vraag of kinderen hun eigen handdoekje mee willen nemen om hun handen mee af te drogen na toiletbezoek. ‘Natuurlijk vanwege de hygiëne, maar ook om een ​​eigen stof en kleur uit te zoeken’, staat er in de brief. De handdoek moet aan de stoel gehangen worden aan een haakje. Het haakje wordt vrijdag, 1 april dus, bevestigd samen met de leerlingen. ‘We begrijpen dat deze vraag ad-hoc komt, maar we hopen dat iedereen vrijdag aanstaande een handdoekje mee wil geven.’

Op de fiets met ingeleverde flessen naar Emlichheim

Basisschool De Bascule in Emmen vraagt ​​kinderen om met bolderkarren en fietsen naar school te komen om de ingeleverde flessen voor Oekraïne naar de supermarkt te brengen. Groep 8 wordt zelfs gevraagd om met de fiets naar Emlichheim in Duitsland te fietsen voor de Duitse flessen. Het resultaat: een schoolplein vol fietsen, skelters en bolderkarren én lachende leraren.

Aangespoelde onderzeeër in Hollandscheveld

Een Russische onderzeeër die is aangespoeld in zwemplas Schoonhoven in Hollandscheveld. Historicus Albert Metselaar brengt via Facebook naar buiten dat bij Schoonhoven alles is afgezet omdat Defensie onderzoek doet. ‘Het werd al jarenlang vermoed, sinds er sprake was van een ‘monster’ in de recreationplas Schoonhoven en mensen zich niet met een kluitje in het riet lieten sturen met een ‘dikke-vis-verhaal’. Er moet een opening zijn waardoor dit kunstmatige meer in verband staat met de zee en Loch Ness.’ De onderzeeër kan volgens de Hoogevener vrijdag worden bewonderd.

New satellites for Google Earth

Leerlingen van basisschool Het Element in Hoogeveen kregen een speciale opdracht van Google Earth. De vraag was of ze mee wilden werken aan het maken van nieuwe satellietfoto’s zodat mensen de school konden zien. Een aantal kinderen maakte zich al zorgen over het slechte weer. ‘Het is niet handig als we nu op de grond gaan liggen, want vanuit de lucht ziet een satelliet niets door de wolken.’

Waar komt de 1 april grap vandaan?

From 1 April grap is van alle tijden en van alle landen. Waar de traditie precies vandaan komt, blijft in nevelen gehuld. De grap komt op ongeveer dezelfde handle in grote delen van Europa voor en is bekend in Amerika, Rusland, Australië en Noord-Afrika. Engelsen spreken van April Fools Day, in Franstalige landen en Italië wordt gesproken van avril fishes (april vissen). In België heb je je als je er in bent gestonken naar april laten verzenden.

De clusterenmakerij op 1 april wordt voor het eerst vermeld in een Franse bron in 1508. De eerste vermelding in een Nederlandse bron dateert uit 1561. Daarmee kan de aanname de prullenbak in dat declustermakerij in Nederland op 1 april 1572 begon met de inname van Den Briel door de watergeuzen: ,,Op 1 april verloor Alva zijn bril.”

Narrenfeesten van de Romeinen

Waar de traditie wel vandaan komt is nooit exact vastgesteld. Historici noemen de narrenfeesten van de Romeinen en lachriten in Thessalië als mogelijke bron. Ook zijn verklaringen gezocht in het wisselvallige weer in april, de Germaanse mythologie of de Bijbelse geschiedenis. Anderen menen dat 1 april is ontstaan ​​door het Franse besluit van de wijziging naar de Gregoriaanse kalender in 1582. Maar dat klopt niet aangezien er al in 1508 over het fenomeen 1 april werd geschreven.

Het enige dat je zeker weet is dat je op 1 april door je beste vriend bij de bok gedaan kunt worden. Ook in sommige kranten, op websites, radio en tv moet je scherp zijn op mededelingen die je om de tuin willen leiden. En dat est met alle desinformatie van tegenwoordig al lastig genoeg.

1 april grap is aan het verwateren

Maar een ding scheelt misschien wel: de traditionele 1 aprilgrap is aan het verwateren namelijk. Tenminste, dat is de indruk van etnoloog en hoogleraar Peter Jan Margry.

„De 1 aprilgrap is al langer in verval”, stelt Margry, die als cultuuronderzoeker is verbonden aan het Meertens Instituut en de UvA. Mogelijk komt dat mede doordat we als mensen en als samenleving gevoeliger zijn geworden. „We zijn onzeker over wat we wel en niet kunnen doen. Iedereen is terughoudender en voorzichtiger geworden. Tradities staan ​​überhaupt onder druk”, zo ziet hij.

„De gevoeligheid voor allerlei gebruiken hangt vaak samen met ontwikkelingen in de samenleving. En iemand voor gek zetten ten koste van iemand anders, ligt tegenwoordig wat gevoeliger. Je kan iemand niet zo maar meer voor gek zetten.”

Traditiedeskundige Ineke Strouken denk niet dat de 1 aprilgrap zal verdwijnen, maar denkt ook wel dat we voorzichtiger zijn geworden. „Aan de ene kant schelden we op internet wel makkelijker, maar we zijn inderdaad gevoeliger voor wat anderen vinden. En we zijn gevoeliger voor wat er van ons gevonden wordt”, zo ziet ze.

Volgens Margry zijn jongeren in deze tijd ook voorzichtiger ten opzichte van leeftijdsgenoten dan ouderen, die meer met de traditie van 1 april zijn opgegroeid. „Ze zijn sensitief, terughoudend, omdat iemand anders zich geraakt kan voelen.”

Margry merkt op dat 1 aprilgrappen, als gebruik in de samenleving, al steeds meer een media- en bedrijfsfenomeen waren geworden. Bedrijven en instellingen zetten het dan in als reclamemiddel om aandacht te genereren. Maar dat lijkt ook minder te worden. „Want als je als bedrijf de plank misslaat, dan heb je een tegenovergesteld effect. Je moet goed weten wie waarvoor gevoelig is, er is altijd wel iemand die het anders interpreteert.”

Evenwicht vinden

Strouken onderschrijft dat. „We zijn een super-diverse samenleving en geven aan alle kanten grenzen aan, er is veel discussie over van alles. We zoeken naar eleven identiteit en naar wat wel kan en wat niet. Wat kwetst anderen, wat vinden we leuk vinden en wat niet?” Volgens haar is het trouwens wel zo dat tradities altijd fluctueren. „We moeten weer ons evenwicht vinden in onze samenleving.”

Margry en Strouken wijzen er ook op dat er dat de afgelopen twee jaar mogelijk minder clusteren zijn gemaakt door de coronapandemie. Het voelde dan als ongepast, aldus Margry. ”De Nederlandse samenleving is ook meer naar binnengericht geraakt daardoor.”

„Grappen verzin je vaak met elkaar en je moet heel goed weten wat er speelt in de samenleving en heel creatief zijn om daar iets mee te kunnen doen. Dat doe je samen, maar we zijn heel erg individueel gaan leven, dat soort clusteren verzin je moeilijker met elkaar via ‘teams’”, aldus Strouken.

Leave a Comment